Johan Sidenmark - Framtidens material
Vi möter Johan på Torsåker Gård. Gården är en gammal ladugård som har byggts om till kontor och flera experiment-kök. Den ligger vackert på landet utanför Stora Väsby. Här huserar Axfoundation, en fristående, icke vinstdrivande verksamhet som arbetar konkret för ett hållbart samhälle inom två programområden, Framtidens material och Framtidens mat. Vi blir inbjudna i kontorsladan där Johan serverar kaffe med fikabröd.
Hej Johan! Vad gott med fika! Vad är det för kakor du serverar?
Det är två kakor gjorda på restprodukter. Den ena är en havrekaka gjord på rester från havremjölkstillverkare och den andra är en äppelkaka gjord på pressrester från ett äpplemusteri.
Du jobbat på Axfoundation, vad gör du där?
Jag jobbar med framtidens material. Axfoundation tror på företagande som förändringskraft och driver ofta projekt tillsammans med näringslivet. Vi är icke vinstdrivande och kan därmed jobba med vem vi vill, vilket är bra då vi vill jobba med komplexa hållbarhetsutmaningar som gäller för hela branschen.
Ett exempel är Swedish Wool Initiative där vi samlar hela värdekedjan till att samarbeta med den svenska ullen. Det är väldigt nytt att arbeta med systeminnovation och det är kul att se hur flera modebolag samarbetar istället för att konkurrera. De sitter nu vid samma bord och beställer gemensamt ull för att komma upp i volymer. Det uppstår nya sätt att jobba där man gärna delar med sig.
Vad är planen framöver med Swedish Wool Initiative?
Axfoundation är bra på att vara uthålliga och inte släppa på projekten för tidigt. Så länge vi känner att vi har en roll att fylla i ullbranschen, att vi är en katalysator som kan öppna dörrar och bygger upp efterfrågan så kommer vi att fortsätta med projektet. Det slängs fortfarande över 50 % av all ull i Sverige och det finns mycket kvar att göra för att minska det. Planen är att växla upp och göra projektet ändå större, mer industriellt.
Vilka andra material jobbar du med förutom ull?
Jag jobbar med restprodukter av havre, svamp, alger, hampa och vass. Till exempel tar vi tillvara på skördad vass för att få bort kväve och fosfor som sitter kvar i växtmaterialet. Ju mer vass vi tar bort desto bättre blir det för Östersjön. Vassen kan till exempel användas som täckmaterial i trädgården, tillverka engångsförpackningar eller som foder till ko och häst.
Har du någon relation till får?
Nej inte alls! Men jag har blivit väldigt fascinerad av ull. Jag har alltid varit inspirerad av "Nature based solutions" där man tittar på hur naturen löser olika problem.
Vad har du gjort tidigare?
Jag är utbildad biolog. En biolog brukar oftast vara bra på en sak men jag är för rastlös för att forska på bara en sak. Jag har däremot arbetat mycket med andra forskare, bland annat på Polarforskningssekretariatet och forskat om Antarktis.
Hur går ett projekt till med Axfoundation?
Axfoundation är finansierade av Axel Johnasson familjen. Vi använder våra arbetstider till att vara med "In kind" i projekt, vi hjälper till att skriva ansökningar och tar emot pengar, men slussar allt vidare till forskare. Vi utgår från ett problem som ett företag har, kollar vidden på problem och om det är fler aktörer som har samma problem.
Med svensk ull såg vi att det var många små projekt men ingen som samlade hela näringskedjan, Här kunde vi påverka och bidra på flera sätt och startade Swedish Wool Initiativ tillsammans med Filippa K.
Vad är det mest rebelliska du har gjort med ull?
Det mest rebelliska måste vara att jag tittar på om ull kan absorbera olja. När det läcker ut olja i vatten kan man använda ull som en absorbent, eller använda ull som absorptionsmattor på fabriker eller i verkstäder där det ofta läcker olja.
Har ni tänkt något på förpackningar för kläder där det idag är väldigt mycket plast?
Vi tittar på att göra förpackningar av alger och då alger som man inte använder till livsmedel. Algodling är energieffektivt och det är inte en fossil råvara och det behövs inga farliga tillsatsmedel.
Vad har du för dold talang?
Jag är bra på att starta upp grejer och tycker det är kul i början. Jag ser möjligheter och det snurrar hela tiden idéer om vad man kan göra. På något sätt hänger de flesta projekten ihop och det ena leder till det andra projektet. Det är dold talang också för att jag tycker inte om att synas. Jag är gärna personen bakom projekten.
När använder du W.r västen
Jag använder den nu på hösten och när jag är här ute på Torsåkers experimentträdgård och arbetar, men jag ser också fram emot min nya Beltex jacka som jag har beställt.