Anna Hane - Natrurlig Entreprenör

Anna Hane - Natrurlig Entreprenör

I närheten av Öresundsbro, mellan Uppsala och Enköping, ligger Resta Gård som drivs av Anna Hane. Men det har hon inte alltid gjort, Anna kommer från IT branschen och sadlade om till fulltidsbonde för ca 10 år sedan och driver gården på ett modernt, ekologiskt vis med mycket hjärta och empati för djuren.

 

Hej Anna! Vad roligt att komma på besök. Vilka mer än du bor på gården?

Förutom jag, min man Fredrik, dotter Alva bor här ca 600 djur. Vi har 80 avelstackor som får ca 120-130 lamm per år,  över 100 nöt, 100-150 grisar, ca 30 hönor som går fritt på gården, två åsnor, hästar, hundar och katter.

Vad gjorde du innan Resta Gård?

Jag har en lång och intensiv karriär inom IT innan Resta Gård. Till en början var jag programmerare. Jag började som en mjukvarutekniker och följde med som tekniskt säljstöd. Det var verkligen min grej, jag kunde driva i mål många sälj case och växte snabbt med rollen. Därefter startade jag en Head hunter firma och jobbade med rekryteringar. Därefter gick jag vidare till Riskapitalbolget Start Up Factory och jobbade med styrelser och ledningsgrupper. Sen till Blue Ice Research där jag var med och tog fram mjukvaran som idag finns i Bank ID och Swish och slutligen var jag Head of Sales på fibernätsbolaget Ip Only. 

Vilka bra kompetenser till eget företagande som Resta gård, sälj och rekrytera. Har du kunnat ta applicera det på gården?  

Det har varit mycket svårare att rekrytera till gården, det är en helt annan bransch som behöver andra människor. Innovationer och plötsliga förändringar har inte alltid varit uppskattat.

Jag gick in i världens äldsta branch, jordbruket, och har drivit gården som en start up inom IT men från gårdens perspektiv. Jag försökt tänka på vad man har för sätt att tänka, hur attackerar man olika problem, vad är accepterade lösningsförlag samt lönsamhetskrav. Och 10 år senare får man Resta Gård. De som trivs här är på Resta Gård idag är de som gillar att jobba med naturen, livet. djuren, födslar, dödslar och samtidigt gillar nytänkande.

Hur började det med gården?

2007 köpte vi gården. Jag jobbade då parallellt med gården och med IT ett par år innan jag bestämde mig för att köra gården 100%.

Först köpte vi en dräktig gris och en sällskapsgris. Barnen spelade fotbolll med de första grisarna.

Sen köpte vi 7-10 tackor som sen fick lamm. Det växte ganska snabbt. Ett av de första flasklammen vi hade hette Sören. Han följde med överallt. Bodde inne i huset och följde till och med på fest. Han blev lite tokig när han skulle flytta ut till de andra djuren.

Så var det dags att köpa en galt för att betäcka suggan som jag hade, men kom hem med 2 st suggor som var dräktiga, 3 får, 4 mjölkkor och en mjölkmaskin och ingen galt. Han vägrade att gå på släpet. Det var dagen innan nyårsafton och på Nyårsafton 2013 var första gången jag mjölkade.

Vilket är ditt favorit djur?

Jag är kär i Åsnorna. De är bara söta och kommer alltid finnas här.



Vad skiljer Resta gård från storskalig gård?

Vi vill att djuren ska ha ett så naturligt liv som möjligt. Inte optimera så att det ger så mycket mjölk eller kött som möjligt. Det är djuren först och det ska vara så naturligt som möjligt. Det är faktiskt inte tänkt att kor ska äta proteinpulver för att de ska producera så mycket mjölk som möjligt. De ska äta gräs, det är naturligt.

Det är också viktigt för mig att kossorna får gå med sina avkommor (kalvar). Den ådran blev inte sämre av att jag fick Alva. Mamman måste få vara mamma och tycka att det är härligt och det tycker man inte om man blir ifråntagen sin kalv efter ett dygn. Alla kossor och kalvar får gå tillsammans i 4 månader, sen är kalven tonåring och det går bra att skilja dem åt. Under den tiden delar vi på mjölken.

Vi göder dem inte med kraftfoder utan de äter naturligt och växer där med mycket långsammare och som jag brukar säga; i naturlig takt. Det är inte för att jag har en ekologisk gård utan för att jag vill hålla en etisk djurhållning. Köttet smakar annorlunda, det blir godare. Vi odlar också vårt egna spannmål samt en del grönsaker som vi säljer på vår egna gårdsbutik och i cafét. Grönsaker är mitt nästa utvecklingsområde där jag vill få till mer odling.

 Var bor dina grisar?

De är där de kan göra nytta till exempel när man ska odla grönsaker. De är riktigt bra på att ta bort ogräs, rötter och gräs på åkrar och trycker till den lerhaltiga jorden så den blir lite kompakt. Ett tag gick de i hagar i skogen, men vi upptäckte att de fått besök av vildsvin då det blev en fläckig blandraskull, så det gick tyvärr inte att ha kvar dem där.

 

Du var med på Mästerkocken och lärde upp kockarna att göra korv och var med i juryn och bedömde deras korvar. Vad är hemligheten med en bra korv?

Hemligheten är att inte krångla till det. Det är ekologiskt kött av lamm, får och gris och ekologiska kryddor. Inga utfyllningsmedel utan bara rena produkter.

Vad är det godaste på julbordet?

Jag gillar verkligen julskinka med äppelmos, vilket vissa kanske tycker är lite konstigt, men det söt-syrliga gifter sig väldigt bra med den salta skinkan. I år har vi gjort en vedeldad äppelmos med stjärnanis och kanel av äpplen från vår egna äppelodling.


Vad behöver man tänka på som en ekologisk gård?

Vi sprutar inte gift på varken djurens mat eller på maten vi ska äta. Vi har inte konstgödsel på markernas som lämnar kvar tungmetaller utan gödslar naturligt med djurens bajs samt med Biofer dvs slaktavfall.

Vad gör du med ullen?

Vi klipper fåren två gånger om året och tyvärr gör vi ingenting med den. Vi klippte fåren i torsdags och ska lägga en del av den på odlingarna. De ligger annars  i högar i påsar i väntan på att jag ska göra något mer storskaligt med den t ex lägga den på äppelodlingen.

Vad säljer du mest?

Mejeri. Vi har ett eget litet mejeri, men det är för litet. Vi håller på att bygga ett litet större.

 Vad är det mest rebelliska med att starta en gård?

Det rebelliska är att jag inte hade någon erfarenhet överhuvudtaget när jag startade och att jag inte sökte efter hur någon annan hade gjort, utan tänkte mer på hur skulle jag vilja ha det om jag var en gris? Hur vill fåret och kossan ha det? Vill kossan att man ska ta ifrån henne kalven. Jag driver gården med empati för djuren. Det provocerade väldigt mycket att jag varken kom från en gård, det fanns inget gårdsarv och jag kom från IT branschen.

När har du på dig Keb västen och Tedd jackan på dig?

Jag hade västen väldigt mycket i somras ovanpå en T-shirt, Tedd jackan är bra så här års. Det växlar väldigt mycket i temperatur när man jobbar på en gård. Ena stunden måste du vara fysisk och andra stunden står du still. Ullen är med dig i temperaturen precis som på fåren.