FÅRTEX®

Det tog oss 3 (!) år att utveckla världens första foder för puff outdoor plagg, gjort på 100% svensk ull som annars skulle ha kastats. Det var inte helt lätt, och vi höll på att ge upp flera gånger, tills vi nu har hittat en bra process för Fårtex® är tillverkad, från bonde till plagg.
KLIPPA

För fåren är det lika härligt att bli klippt som det är för dig. Det är frihet. Normalt besöker får sin frisör två gånger om året, men i Sverige slängs 70 % av all klippt ull. Det finns flera anledningar, men framför allt beror det på att klädindustrin bestämt sig för att de bara vill ha mjuk merinoull från Nya Zeeland & Australien, vilket är så tråkigt! Även svensk ull är fantastisk och värd att ta tillvara.

Ullen som slängs är:
- biologiskt nedbrytbar
- miljövänlig
- antibakteriell
- brandsäker
- värmer när det är kallt
- håller dig sval när det är varmt
- den behåller isoleringsförmågan även om materialet blir blött

Självklart är all vår ull mulesingfri! Hur denna behandling av djur har accepterats av oss som konsumenter är ofattbart. Det är fortfarande inte förbjudet i Australien, huvudproducenten av merinoull. Mulesing innebär att man tar bort hud på rumpan för att förhindra parasitinfektion. Mulesing orsakar smärta och stress för fåren.

RENSA

Vi har själva besökt fårgårdarna för att köpa och hämta ullen och köra den till vår lokala tvättpartner på Gotland. Vi köper all sorts ull, taggig, smutsig, klippt på våren eller hösten. FÅRTEX® är en isolering du inte kommer att se, bara uppleva. Vi kan använda ullen som resten av branschen struntar i. Och vi betalar bonden för allt deras arbete med att föda upp fåren.

Ullen behöver fortfarande grovrensas. Det får inte finnas halm eller avföring i ullen när den skickas till tvätteriet. Vi lägger ut ullen på ett långbord och rensar ullen från hö och annat material. Tidskrävande eller mindfulness, du väljer hur du ser på det.

TVÄTTA

Ullen tvättas på Ullkontoret, på den vackra ön Gotland, Sveriges enda storskaliga ulltvätt.

En viktig del av vår vision att göra bonde till plagg-processen 100% lokal. Ullen lämnar aldrig de svenska gränserna. Detta är helt unikt för Wool rebel. När du köper ett Wool rebel-plagg fattar du inte bara ett hållbart beslut, du stödjer lokalt hantverk.

Ullkonteret värmer vattnet med vindkraft och träpellets. Vatten återvinns och endast miljövänliga tvättmedel utan farliga kemikalier används för tvätt.

Tvättproceduren består av fem tvättkar i rad. I varje kar finns stora "gafflar" som roterar ullen genom vattnet. I slutet av varje kar är det rullar som pressar vattnet tillbaka i karet medan ullen fortsätter till nästa kar.

Efter tvätten torkas ullen i ett torkrum med hjälp av stora fläktar. Slutligen pressas den rena ullen till balar och körs till ullkardningsmaskinerna i Småland.

KARDA

Ullkardningsmaskinerna vi använder finns i en liten by i Småland. Fantastiska entreprenörer som driver en miljömedveten kardverksamhet som främst används av premiumbilindustrin och "Hästens sängar".

För oss var det ingen rak resa till Småland. Vi har kardat på småskaliga karderier runt om i Sverige och även vänt oss till ledande karderier i Europa, som används av flera klädmärke. De europeiska karderierna är bra, men vi ville ha en 100 % lokal produktion. Allt annat skulle döda vår vision av hyperlokal bonde till plagg produktion.

Efter 3 års testning och prototypframställning är FÅRTEX® nu en sofistikerad, fluffig ullisolering gjord av 100 % ren ull, utan plaster eller andra tillsatser. FÅRTEX® isolering finns endast i Wool rebel-plagg.

SY

Slutligen skickas FÅRTEX® till vår mikrofabrik i Stockholm. Med hjälp av oöverträffligt skickliga skräddare är alla Wool rebel-plagg personligt tillskurna och sydda. FÅRTEX® är perfekt quiltad tillsammans med yttertygerna.

Ditt plagg är nu klart, med FÅRTEX® inuti. Den lokala produktionen är sluten, du får ett Wool rebel-plagg där ullen hämtades från svenska bönder och hamnade i ditt plagg utan att någonsin lämna Sverige. Inte ens under slutmonteringen.

Vi gillar verkligen att besöka syfabriken i deras ljusa, rena och moderna lokaler och gör det så ofta vi kan.