Alice Wagner - Frihetsgudinnan

Alice Wagner - Frihetsgudinnan

Det finns de som inte vill jobba 9-5, åka hem och steka falukorv, vika tvätt och göra det på repeat. Alice Wagner är en av dem. Jag träffar Alice på Kaffebaren på Södermalm. Hon driver kommunikations- och designbyrån Alice Wagner Design Studio och kombinerar det med ett äventyrligt liv i antingen sin segelbåt eller sin California Camper Van.

 

Hej Alice! Vad fikar du på?

Yoghurt med frukt och granola och en morotsjuice.

Du lever ett ganska fritt liv med din California Camper och Segelbåt, vad är det härliga med det. 

Det är friheten. Jag måste inte planera utan kan bara dra iväg. Om jag ska åka långt behöver jag inte boka något utan kan stanna på vägen.

Anledningen till att jag skaffade en California var en kombination av skidor och jobbet. Jag har befintliga kunder lite överallt och kan även träffa nya kunder på nya platser. Möten blir bättre fysiskt och med en California blir det lättare av. Jag använder Californian framförallt på vintern när jag åker skidor och segelbåten på sommarren.

Det härliga med segelbåten är samma frihetskänsla som med California, men båten har fler bekvämligheter tex toalett och tillgängligheten till vatten att diska och tvätta sig i. Speciellt med tanke på att jag använder bilen på vintern. När jag toppturar i Norge kan det gå en vecka innan jag tvättar mig.

Hur lärde du dig segla?

Jag har seglat sen jag var liten, ca  4-5 år, men bara ca en vecka per år. Vi hade även en egen motorbåt, så vattenvana har jag. Då åkte vi ut till öar och tältade eller åkte vattenskidor.

Jag haft ett uppehåll av segelbåt på ca 20 år. Jag kom inte ihåg något när jag köpte båten. På första segelturen hade jag en kompis med mig, men hon kunde ingenting. Hon hade ingen aning och jag visste knappt själv hur vi skulle göra. Nu har jag seglat mycket och har lärt mig under tiden.

Kan du segla själv? 

Inköpet av segelbåten var ett medvetet val, med hjälp av pappa och bror valde jag en båt i lagom storlek och där försegel sköter sig själv. Det var viktigt att jag skulle kunna klara av den själv. Nu kan jag spänna linor samtidigt som jag sitter vid rodret och styr.

 

"På första segelturen hade jag en kompis med mig, men hon kunde ingenting. Hon hade ingen aning och jag visste knappt själv hur vi skulle göra". 

Vad är det svåra med att segla själv?

Det är inte alltid helt lätt. Själva seglingen går bra när jag är själv måste jag planera mycket mer och noggrant t ex var jag tar upp segel, än när jag harr hjälp med mig.

Ett annat moment som är svårt är att lägga till. Jag går mest in i naturhamnar och det är svårare. Då behöver jag slänga i ankaret samtidigt som jag sköter allt annat och kollar efter sten. När jag har besök på båten som kan hjälpa till är det inga problem. Min dotter är bästa hjälpen, hon är guld värd.

Vad finns det för risker?

Det är värst när det blåser och driver på bra. Man behöver ha lite fart när det blåser för att den inte ska börja driva, samtidigt som man inte vet hur det ser ut under ytan. I somras körde jag på en sten vid ett sånt tillfälle. Det känns inte skitbra i båten. Den gick inte sönder men det kommer säkert vara lite märken i kölen.

Annars är det ganska riskfyllt  när man seglar längre sträckor själv. Det kan hända att jag seglar i 7 timmar och det är lite jobbigt när man styr själv och börjar bli hungrig. 

Bästa seglingsminnet?

Det är de gånger när jag seglar lite på gränsen att det är lite för farligt. När jag är helt slut efteråt och och tänker f-n jag grejade det. Men bästa minnet kan även vara när jag seglar lugnt. Det ska mycket till förr att jag ska dra i gång motorn. Långa, lugna seglingar, upp till 9 timmars pass. Runt midsommar är härligt, när det är ljust långt in på natten och jag tänker “Ska jag lägga till?” men fortsätter för det är så ljust. 

Ett speciellt bra minne var i somras när jag seglade från Saltis till Huvudskär. Det var en magisk kväll. Jag hade bra vind och himlen var helt röd. Det var fantastiskt att ta sig fram med bara naturen och känna kraften av vattnet. Och det var helt tyst.

Bästa tips för compact living

Mitt bästa tips är att laga maten iförväg och lägga den i vacuum påsar. Varje påse är en portion. När du ska äta lägger du bara påsen i kokande vatten, sen ställer du ner påsen i en burk och börjar det luta så kan du sätta på ett lock. Det tar ingen plats, inga förpackningar, ingen disk och inga sopor. En gång, när vi skulle iväg i en vecka, hade jag över 40 måltider med till tre personer och ändå var kylen bara halvfull.

Vid compact living behöver man generellt ha ordning. Påssystem och mjuka boxar är bra för att organisera kläder och olika saker. Det får inte vara rörigt i en båt, det behöver gå fort att hitta när man seglar och saker får inte flyga runt i båten. Jag har alltid alldeles för mycket kläder med hur lite jag än packar. Jag använder ändå bara samma kläder varje dag. Samma shorts, T-shirt och västen så klar.

 

Absoluta måsten i skafferiet/kylen i segelbåten?

 Förutom påsarna jag nämnde, nötter.  När man är hungrig och inte kan gå ifrån seglingen för att äta ger en näve nötte bra med energi. Gärna de med lite socker på.

Det mest rebelliska med ditt båtliv?

Att jag köpte en båt själv fast jag knappt kunde segla.

Hur ser ditt jobbliv ut i båten?

Jag har ju folk som hoppar på titt som tätt och då jobbar jag mycket innan någon ska komma. Jag ankrar i en skydda vik och jobbar i flera dagar för att sen vara ledig med besöket. När tonårsbarnen är med sover de längre på morgonen och då jobbar jag hela förmiddagen tills de vaknar.

Jag har fixat med elen så att det funkar att ladda upp dator på båten och kan därmed vara ute hur länge som helst. Jag har också en egen router i båten.

Vilken är den bästa stadshamnen?

Jag gillar naturhamnar bäst, men när jag har varit ute väldigt länge så är det så härligt att komma in till en stadshamn. Jag gillar att glida in i Vasahamnen, lägga till och gå på Gröna Lund när jag har barnen med. Det är så fint när man ser hela Gamla stan upplyst. Det är unikt att kunna komma  in mitt i Stockholm som är en så stor stad. Strängnäs är också superfint, dit är det också en jättefin insegling och hamnen ligger mitt i stan.

Dold talang?

Jag kan göra masken. De är ett säkert party trick som alltid går hem.
 
(Masken är när du ålar som en mask, eller snare som en larv, på golvet. Kroppen och benen guppar högt upp och ner samtidigt som du för dig framåt eller bakåt :). Den som vill ha en bättre förklaring får gå på party med Alice).

När har du på dig din Wool rebel väst?

Jag har den framförallt när det blåser och är kallt. Den är superskönt att ha under seglarstället. Det blir ganska varmt under stället och jag vill inte ha för många lager. Jag brukar ha Seglarbyxorna, västen och eventuellt seglar jackan över. När jag får ha västen själv då… och inte min son har tagit den. 

Alice Wagner Design Studio