September 2024 SKULPTUREN STIGER

September 2024 SKULPTUREN STIGER

Glaciären på Kebnekaise smälter i allt snabbare takt! Man ser tydligt hur snabbt den krymper. När vi kom upp i år stod vår skulptur där med Glaciärfilten på sig och hade räddat 4 meter hög blå is på en yta av 200 m2.

Vi tar alltid natt tåget upp till Kiruna. Därifrån byter vi till buss sista biten till Nikkaloukta. En snabb vego burgare och sen var vandringen i gång till STFs Fjällstation på Kebnekaise. Den blev en sen start och mörkret föll tidigt och det började regna. Alla var ändå på bra humör för det här är världens gladaste gäng, Ullrullarna. 

 

Vi hade tur med vädret och kunde gå upp till Glaciären redan dagen efter. Filten ligger på den Östra sidan av berget. Så vackert och vidunderligt stort. Sista biten går över en morän, stora stenbumlingar som galciären tryckt ihop. Lite svår att passera men när vi var över den så var vi framme.

Där stod den, vår skulptur. Såg ganska liten ut på håll i det vidunderliga landskapet. När vi kom fram såg den betydligt större och hur fint bevarad glaciären var under filten.

Filten, som är gjord av hårt nålad ull på rullar om 30 meter, hade räddat den från att smälta under sommaren. Nu skulle vi sprätta upp filtarna och rulla ihop dem och föra dem till säkert förvar. När första snön kommer går vi upp igen och för dem tillbaka på skidor.

Arbetet är hårt, men det är ingen som klagar.

Alla har samma mål, att spara en del av Björlings glaciär när den sakta tynar bort och snart inte finns kvar.