Julis Rebell

Oskar Kihlborg är en mångsidig äventyrare och bergsbestigare som både var den första svensken att bestiga Mount Everest men också har hjärta att leda människor med olika funktionsnhinder upp på berg. Oskar är en klimatkämpe som gör många insatser för miljön, inte minst räddar våra svenska glaciärer med ull.

OSKAR

VAD ÅT DU TILL FRUKOST? 

Vad jag åt till frukost? Jag åt knäckebröd och drack grönt te. Jag dricker inte kaffe. 

VARFÖR GLACIÄRFILT? 

Jag guidade grupper på Kilimanjaro i flera år och såg hur glaciären som har funnits där i 11 000 år och under de senaste 100 åren har 80% försvunnit. Jag kunde själv se att glaciären blev mindre och mindre för varje år. En solig morgon, när vi hade vandrat hela natten och solen hade precis börjat gå upp över Kenya, kom jag på att jamen Oskar du bidrar ju faktiskt själv till det här genom att flyga hit grupper. Jag bestämde mig här och då att nu lägger jag av med det här. Även om jag tjänade bra med pengar på de där resorna så kände jag att jag bidrar ju själv till att de här glaciärerna försvinner.

"En solig morgon, när vi hade vandrat hela natten och solen hade precis börjat gå upp över Kenya, kom jag på att jamen Oskar du bidrar ju faktiskt själv till det här genom att flyga hit grupper."

När jag kom hem till Sverige började jag fundera på vad kan man göra åt glaciärerna i Sverige? Det finns 250 glaciärer i Sverige. Jag hade sett hur man lägger ut presseningar på glaciärer i Chamonix och i USA vilka oftast var av fossilt material. Jag tänkte på alternativa material som ull, vi slänger bort en massa ull varje år i Sverige, skulle man inte använda det på glaciärer? 

DU JOBBAR MED FILTEN ÅRET OM KAN DU BESKRIVA VAD NI GÖR MED FILTEN VÅR/SOMMAR/HÖST/VINTER? 

På våren lägger vi ut filten på Glaciären. Glaciären smälter undan på sommaren och byggs på på vintern och när det blir tillräckligt tjockt så bildas det glaciärer. Sen låter vi den ligga kvar under sommaren det är då den skyddar glaciärren från för mycket avsmältning och regn. På hösten i september rullar vi ihop alla filtar och tar tillbaka dem för att torka upp i en hangar. Under vintern byggs glaciären på av snön. Till våren läggar vi ut dem igen, vi kan använda filtarna i flera år. 

TOP 3 GLACIÄR MOMENTS I DITT LIV? 

1) Sydtoppen på Keb är också en glaciärer och ett top moment var när jag friade till min blivande fru.

2) Självklart var det ett top moment 1990 när jag och Mikael Reuterswärd lyckats bli de första svenskarna på Mount Everest. När vi kom ner till baslägret då firade vi!  

3) September förra året 2023, när vi tog bort ullen på Björlingsglaciär på Kebenekaise och ullen hade skyddat 1,5 ren blå is. Det var häftigt. 

"Självklart var det ett top moment 1990 när jag och Mikael Reuterswärd lyckats bli de första svenskarna på Mount Everest. När vi kom ner till baslägret då firade vi!"

VAD PACKAR DU FÖR ATT FÅ EXTRA VAGANS UPP PÅ BERGET? 

Jag har inte med mig något onödigt. Jag tittar snarare på vad jag inte har använt och vad jag inte behöver ta med nästa gång. Inte sjukvårdskit men annat.

GODASTE MATEN DU HAR ÄTIT PÅ EN GLACIÄR? 

Förra året åt vi en risotto i tältet på Kebnekaise, det var helt magiskt. Men jag har också ätit på en glaciär i Pakistan. Då åt vi surströmming. Vi var borta i tre månader när vi skulle upp på K2 och hade med oss en en pakistansk kock och en burk surströmming. Plötsligt hörde vi ett skrik och kocken sprang rakt ut på glaciären. Sen kom han tillbaka och serverade surströmmingen på en rostfri silverbricka. Han hade stoppat papper i öronen, näsan och munnen och vi frågade varför. Han pekade på burken och sa "Bad spirit is living inside". 

MAN SKA HA RESPEKT FÖR GLACIÄRER, DET FINNS EN DEL RISKER. VILKA FÖRBEREDELSER OCH KUNSKAPER HAR NI?

På en glaciär finns glaciärsprickor som kan vara farliga. De kan döljas av snö, som en snöbrygga, det ser ut att vara platt mark men det är en glaciärspricka under och det är något man definitivt behöver ha kunskap och respekt för. Därför är vi alltid inbundna i rep och selar och har utrustning för att kunna ta sig upp ur en glaciärspricka.

Jag har själv trillat i sprickor, inte så att hela jag har ramlat ner men jag har definitivt ramlat ner med benen och hängt kvar med en isyxa. 

VAD HAR DU FÖR DOLD TALANG? 

Jag kan spela Saltkråkan på munspel.

VAD ÄR DET MEST REBELLISKA MED GLACIÄRFILTEN? 

Det mest rebelliska är att det är fårull som annars skulle ha bränts upp eller grävts ner och som vi istället använder till något som förhoppningsvis gör skillnad. 

BÄSTA ULLMINNET? 

Jag har så jäkla många ullminnen. Framförallt när vi kämpar med de här ullrullarna uppför Jökelbacken, den branta dalgången uppför Kebnekaise. Tillsammans med ett gäng lika entusiastiska klimatkämpar som jag, vinschar vi upp ullrullarna. Det tycker jag är det häftigaste med det här, alla som ställer upp fast det är riktigt slitigt och jobbigt och är så positiva och har en bra attityd. 

NÄR ANVÄNDER DU DIN WOOL REBEL VÄST? 

Alltid. Jag använder den jämnt. Det har till och med gått lite hål i den men lagat den med lagningstejp. Det finns inget väder när man inte kan ha den. 

"För mig är glaciärer som ett levande väsen som har byggts på under 1000-tals år och är som en symbol för bergen, för våra klimat och vår planet."

VAD VILL DU UPPNÅ MED GLACIÄRFILTEN? 

Det finns ingen final, det är ett pågående projekt. Jag kommer hålla på med det här tills jag trillar av pinn och så får vi hoppas att någon annan tar över. Det handlar om att visuellt visa vad som händer med glaciärerna och att alla som passerar ullfilten på Kebnekaise får se vad det innebär. Det är inget nytt att glaciärer smälter på sommaren och byggs på på vintern, men nu smälter de mer än vad de byggs på och vill vi visa.

För mig är glaciärer som ett levande väsen som har byggts på under 1000-tals år och är som en symbol för bergen, för våra klimat och vår planet. Om de sakta sakta försvinner då känner jag att mänskligheten också håller på att försvinna. 

Jag skulle dock vilja göra projektet i en större skala. Kanske inte täcka en hel glaciär, men en kritisk del av en glaciär, för att förhindra fördämningarna som kan hotat infrastruktur så som vägar, järnvägar och byar. Det är helt klart ett större projekt skulle var väldigt roligt att kunna göra det.