FÅRTEX® BLIR EN GLÄCIÄRFILT

Visste du att din väst även håller dig sval när det är varmt? Det är vad Glaciärfilt projektet handlar om, att rädda delar av glaciärer från att smälta när det är för varmt.

Samma isolering som du har i din väst används för att skydda svenska glaciärer från att smälta. Glaciärfilten är gjord på 8 lager av Fårtex® och ska täcka glaciärerna Björlings på Kebnekaise och Helgas mellan Juni och September. Flera meters djup av glaciärerna är räddade på det här sättet. 


Glaciärfilten projektet leds av två äventyrare Oskar Kihlborg & Cassiani Fotinos. 1990 var Oskar, tillsammans med Mikael Reuterswärd, de första att bestiga toppen av Mount Everest.

Vi kommer att skydda delar av Björlingsglaciär på Kebnekasie och Helgas glaciär med ca 600m2 FÅRTEX®. Ullen är magisk som kan reglera temperaturer och i det här fallet skydda mot den starka solen och behålla kylan i glaciären.

Glaciärdagbok, 2023

STormy start

April - May

We made the first attempt to roll out the wool in April. The climbing started well with a lovely sunshine.

Vi gjorde vårt första försök med att rulla ut ull filtarna i April. Bestigningen började bra med härlig sol.

Några i teamet var glada även om vädret började ändras. Väder i fjällen kan skifta väldigt snabbt. Och det gjorde det den här gången.

Efter två dagar på skidor och en natt i tält blev vädret allt sämre. Det blåste upp till kraftig storm och det blev för farligt att gå vidare. Nästan framme vid glaciären var vi tvugna att avsluta och gå tillbaka, snabbt men säkert.

I sånna här situationer inser man hur liten man är i förhållande till naturen. Vi var tvugna att lämna ullrullarna ordentligt fästa i en klippa. Ullen var bevarad där ända till i Juni innan vi kunde gå tillbaka upp igen.

Succé

Juni & Juli

Äntligen blev vädret bättre och temaet kunde göra ett nytt försök. Den här gången lyckas utrullningen.

I juni på Kebnekaise.

Filtarna sys ihop för hand på plats på berget. Ett otroligt hantverks som är väldigt tidskrävande.

Filtarna fästs med stora stenar och tyngder för att inte blåsa iväg på berget.

MISSION COMPLETED

September

5,5 meter glacier was saved from melting! We are so happy that our wool has done a good job but at the same time very sad to see how fast the glaciers are melting.

Oskar measures the hight of the glacier sculpture.

We folded all the felts and put them in a safe place until the snow has come and we can bring them back on skies.

Filten kan inte rädda all världens glaciärer men det är ett sätt att få folk att förstå hur snabbt de smälter på grund av den globala uppvärmningen. Det är ett litet steg to förhoppningsvis något större.