Artikel: Johan Uhlås- nya generationens fårklippare.

Johan Uhlås- nya generationens fårklippare.
Johan är fårklipparen som gav mig den första ullen. Ullen som satte igång tankarna om Wool rebel. Nu har det gått en tid sen vi sågs och det har hänt en del sen sist, ullen har gått från att kardas för hand till industriellt kardad FÅRTEX®.
När det är högsäsong klipper Johan får 6 dagar i veckan, så att få till en intervju med honom den här perioden blir svårt om man inte kommer till fårklippningen. Vi ses därför på Bögs gård utanför Stockholm där han ska klippa en 10-tal får.
Hej Johan! Vad roligt att ses igen på en klippning! Hur ser dina klippsäsonger ut?
Jag har två säsonger, från januari - juni och augusti - november. Däremellan har jag ledigt hela juli och december. Jag tycker det är så mycket värt att vara ledig hela sommaren.
Berätta om din bakgrund som proffessionell fårklippare
Vi har klippt får i generationer, vi är femte genrationen. Vi har en bild på min farfars mormor som klipper sina får på vår släktgård med en handsax. Min farfar klippte sina får själv och pappa klippte sina får själv. Min bror tog över gården och fåren för ca 25 år sedan och då började min pappa klippa åt andra. Under en tioårsperiod klippte båda mina bröder och vår far, det var roligt! Nu är det jag, min ena bror och hans två söner son som klipper får Jag säger till min son att du får göra som du vill, men fårklippningen finns där som ett alternativ. Han ser hur jag lever, jag klipper mycket under högsäsong men är ledig på somrarna, träffar folk och får hålla på med djur, vilket jag älskar.
När klippte du ditt första får?
Jag klippte mitt första för när jag var 13 -14 år. Pappa skulle visa mig hur man gjorde, men han var ingen bra pedagog, så jag tänkte att det där kommer jag aldrig hålla på med. Jag började köra taxi istället. Men så ringde min bror mig en dag och sa att nu ska jag klippa pappas 150 får, jag kan visa dig hur man gör, jag tror att du kommer tycka det är roligt. Jag var väldigt skeptisk, jag ville hålla på med musik och ville inte alls bli fårklippare. Erik är otroligt lugn och pedagogisk. Innan vi började fick jag kolla på instruktionsvideos från Nya Zeeland. Jag klippte 5-6 får första dagen och var helt slut, jag kunde inte gå på en vecka. Efter det hängde jag med på en till klippning och tjänade mina första pengar, både snabbare och mer än att köra taxi.
Finns det tillräckligt med fårklippare i Sverige?
Det finns en hel del fårklippare utspridda över landet. Man håller sig helst i sitt område då vi måste ta betalt för resorna också. Söder om Mälaren finns både fler får och klippare. Mitt område sträcker sig från Södermanland till Dalarna och resten av familjen från Uppland och norrut.
Har du egna får?
Nej vi bor i en villa. Jag skulle kunna tänka mig några får om jag hade en tomt som behöver betas av, men inte en hel går.
Vad är det bästa med svensk ull?
Variationen! Det är roligt att klippa olika sorter silver, brunt, vitt och svart. Det är samma klippteknik oavsett färg. Är ullen lång och bara klippt en gång per år då drar det i skinnet och jag behöver klippa med en annan teknik.
Hur stora är fårgårdarna i Sverige?
En stor fårgård i Sverige är runt 100 får. En riktigt stor gård jag klippt på hade 400 får och jag slog mitt personliga klipp- rekord på 156 får på en dag, Det är inte så många som har så många får, snittbesättning ligger på 15-20 får. Det småskaliga kanske är framtiden, det är bra med blandningar och variation. Det pratas mycket om Sveriges självförsörjning och hur dåligt förberedda vi är om det av någon anledning uppstår problem med importen av tillexempel matvaror. Då inser vi snart hur viktigt det är med bönder och en inhemsk hållbar matproduktion.
Har du många ull kläder?
Idag har jag Wool rebel väst, ulltröja, ullstrumpor, ull-långkalsonger som är ärvda efter farfar. Ullkläder luktar aldrig illa och behöver knappast tvättas. Byxorna jag har idag är fårklippar jeans, med slits för att byxan ska ligga över skon. Det är också dubbelt tyg på knäna för att inte fettet från ullen ska krypa in.
Har du något knep om det är ett bråkigt får?
Får är flyktdjur och vill helst springa iväg när de blir rädda. Är fåret spralligt tar jag ett snällt och stadigt grepp för att visar vem som bestämmer.
Har du lena händer?
Ja jag har lena som babyhänder! Det är lanolinet som gör dem så lena. Lanolinet är både mjukgörande och bakteriedödande och används i t ex ögondroppar. Tofflorna jag har på mig när jag klipper är fulla med lanolin. Är det kallt ute då fryser lanolinet men mjukas upp när jag använder dem.
Vad gör du för att få vardagen extra rolig?
Jag lyssnar på väldigt mycket böcker när jag klipper och åker mellan gårdarna. Jag lyssnar på allt möjligt både deckare och romaner. Jag kan inte alltid lyssna fokuserat när jag klipper och lyssnar ibland två gånger på samma bok.
Vad är det mest rebelliska för dig som fårklippre?
Det mest rebelliska var nog när jag flyttade till Stockholm och jobbade på skivbutiken på Åhlens city och mitt bland alla 08-or stod en bondtölp som klippte får!